Ons verhaal
De Beverboom: graag naar school
Jezelf zijn, initiatief durven nemen en je goed voelen. Dat geeft je als kind een warme en sterke basis van waaruit je kan groeien. De Beverboom laat elk kind daartoe voldoende ruimte. En dat in een knusse omgeving. Net daarom komen onze kleuters en leerlingen graag naar school.
Samen school maken
School maken we samen. Jij, je mama, je papa en wij: samen vormen we een hechte gemeenschap. Elk lid van De Beverboomgemeenschap krijgt inspraak. Dat vinden we enorm belangrijk. Of je nu (piep)jong bent of al wat ouder. We voorzien daartoe trouwens heel wat initiatieven: van een school- en ouderraad over werkgroepen tot regelmatige oudercafés. Ook tijdens de lesuren maak je deel uit van een groep leeftijdsgenootjes, oudere én jongere vriendjes. Zo leer je samenwerken iedereen.
Interesse door beleving
Wij geloven in actief school maken. Geen saaie uren op de schoolbanken slijten, wel je interesse prikkelen door ervaringen op te doen. In het klaslokaal, maar ook op stap in de buurt en in het groen. Dat stimuleert je betrokkenheid en creativiteit. Wij staan telkens klaar om je tijdens die ontdekkingstocht te begeleiden.
Sterk in de samenleving en de buurt
De Beverboom is meer dan louter een school. We vervullen een belangrijke maatschappelijke rol. Omdat we niet louter je kennis, maar ook je emotionele en sociale vaardigheden versterken, sta je later zelfbewust in de samenleving. En durf je de wereld in vraag te stellen. Zo krijg je de bagage mee om ook later je eigen weg te zoeken en vooral jezelf te zijn.
Kleine groepen zijn noodzakelijk om de kinderen zo optimaal mogelijk een aantal basisvaardigheden (zoals rekenen, lezen, schrijven, …) te leren maar ook nog dat ze hun verantwoordelijkheden kunnen opnemen, zelfstandig kunnen werken en hun ervaringen met anderen kunnen delen.
De ‘institutionele’ pedagogiek creëert via de klasraad en de schoolraad voortdurend ‘instituties’ die zorgen voor voldoende organisatie, afspraken en grenzen die niet mogen overschreden worden.
Deze pedagogiek geeft de kinderen veel inspraak en verantwoordelijkheid. Dit is een noodzakelijke voorwaarde om voldoende vertrouwen te verwerven. Zo ontstaat een school waar kinderen en volwassenen samenleven en samenwerken.